Snåljåpen till Arlanda

Bilden: Arlanda Express. Snabbt, men dyrt och för mig obekvämt. Foto Arlanda Express

Första resan, Madagaskars Regnskogar i oktober 2013, jag var med. Full grupp, 16 deltagare. Resplanen var spektakulär, bokningarna av tåg, båt och inrikesflyg, ytterst osäkra – en researrangörs mardröm och inget en konventionell arrangör skulle våga sig på. Priset för resan var lågt och då ingick också dyr turist-mat under en vecka. Vad som inte ingick, förutom flyget till Antananarivo, var transporten ut till flygplatsen, i mitt fall Arlanda. Om den vådliga resan på Madagaskar, skall jag berätta här senare. Vådligt är det också att ta sig till Arlanda.

Ofta blir resan till Arlanda den dyraste delen av resan. En helt onödig utgift! Själv åkte jag gratis! Åkte den så kallade snåljåpen, dvs jag reste med SL.

pendeltåg
Se så bekvämt du kan ligga på pendeltåget

10.31 gick pendeltåget från Centralen mot Märsta. Lugnt och säkert, inga bilköer att oroa sig för. Väl i Märsta drog jag min väska den korta sträckan till hållplatsen. Väntade i 5 minuter på buss 583, som stannade vid ingången till Terminal 5 klockan 11.33. Resan tog mig alltså 1 timme och 2 minuter. Och för mig med månadskort var resan gratis. Med Reskassa kostar den 30 kr.

Jag kunde tagit Flygbussen, som tar ca 45 minuter, om det inte är rusningstid, och kostar 99 kr. Inget dåligt alternativ när man väl blivit utmatad ur den hemska

flygbuss
En vacker buss med regnbågens färger

dörrslussen på Cityterminalen. För dig som inte upplevt arrangemanget; när bussen anlänt så ljuder en signal, en lampa blinkar och dörren öppnas. De resenärer som står närmast tränger sig snabbt in. Dörren stängs. De som inte hann in, får vänta ett tag. Instängda mellan låsta dörrar. Efter en stund glider utgångsdörren upp och den första gruppen släpps ut till bussen.”Av säkerhetsskäl”, blir svaret när jag frågar – ”Varför?” Och när du stiger på bussen skall du ha din biljett redo. Biljetten skall inhandlas på ett särskilt ställe någonstans inne i den stora terminalbyggnaden. Först då kan du ställa dig och vänta på att bli utslussad till flygbussen.

Jag kunde tagit pendeltåget direkt till Arlanda. Det tar 37 minuter från Centralen. Bekvämt för de som åker från Nynäshamn och Södertälje. Men, förutom SL-biljetten måste du betala en ”passagebiljett” på 120 kr. Märkligt kan tyckas, men skälet är landstingets avtal med Arlanda Express ägare, där dessa ges ensamrätt att köra tåg till Arlanda.

Jag kunde tagit Arlanda Express. Det tar bara 20 minuter och kostar 280 kr. Snabbt,

pj-21103-035594
Lägg märke till bildskärmarna som är svåra att undkomma.

säkert och enklast för den som är nykomling i Stockholm. Men säkerhet och stress kostar – det är oförskämt dyrt! Motsvarande resa i Paris kostar ca 100 kr. Inte bara dyrt, för mig personligen är en resa med Arlanda Express extremt tålamodsprövande. Alla säten är vända mot en skärm som under resan producerar reklam i blixtrande tempo. Omöjligt komma undan de snabba, hoppande bilderna som helt stjäl min uppmärksamhet. Jag försöker jag dölja skärmen med en tidning och passar på att raka mig på toaletten, något jag aldrig hinner när jag skall ut och resa. Och tågresan är ju snabbt över.

I Paris möttes jag av Air Madagascar, i hemlandet kallat ”Air Mad” och anlände till Antananarivo nästa dag enligt tidtabell, något ganska sällsynt. Och som sagt; om den resan finns mycket att säga, och det berättar jag senare.