Letter from your tour-leader

By Ramesh Jangid, former tourleader in Rajasthan, India

Below is a letter from Ramesh Jangid, addressed to people going on our tour to Rajasthan in India. Ramesh lives in the small town of Nawalgarh in Rajasthan. His letter is a good one and it contains a message for you, for Läs och Res participants and for anybody considering a tour to India. All participants on his tours were given this letter as well as all tourleaders. He put demands on people on his tours. Something that is taboo in travel trade! Ramesh was a proud and strong-willed man. Accordingly he was not liked by everybody, but I did.

Ramesh Jangid

Vår värdinna bakar chappati

Det kom ett mail från Ramesh Jangid, vår reseledare i delstaten Rajasthan i västra Indien, och bosatt i den lilla staden Nawalgarh. Han bad mig vidarebefordra hans mail till de personer som snart skulle göra den resan, vilket jag med glädje gjorde. Alla reseledare fick läsa hans brev. Jag gillar hans sätt att ställa krav på deltagarna. Något som är tabu i resebranschen. Hans mail innehåller ett budskap, inte bara till de som skulle resa med honom, utan till alla som funderar på en resa i Indien, faktiskt till alla som reser i en främmande kultur!  Ramesh var en stolt och viljestark man, alla gillade honom inte, men det gjorde jag.

Dear Participant,

Rather soon, I will be your tour leader in India. I am proud to get the opportunity to show you my country and introduce you to our culture. However, I would like you to prepare yourself in order to be able to follow some basic ”rules”.

First of all, I do hope you realise that you will not get the same comfort as you are used to at home. If you think that you will miss your friends and your home too much, I don’t think it’s right to go – you won’t feel well and you won’t gain very much during the trip.

From what you have learned through TV and newspapers, you have probably created a picture of my country and its people. I would like to recommend you to be as neutral as possible when you visit our country. Try to omit prejudices and discover our country yourself, with your own eyes!

Please remember that you are coming as our guest. Behave in my country as you would like foreign tourists to behave in your own country – ”do in Rome as the Romans do”. Our way of living has developed from centuries of experience according to our climate and culture. I don’t want you to dress exactly the same way as we do, but please cover your body to the same extent as our people do. We do appreciate it and we get hurt if you don’t. When staying with families, you are expected to accept the food they eat. If you are used to alcohol or drugs, you should give up these habits during the trip. If you cannot accommodate and misbehave, in the eyes of local people, you may have to leave the group and may also prevent future participants to travel this way.

Please try not to make comparisons with your own country. The service, the cleanliness, the standard of living, the time discipline, etc, will differ from what you are used to. Anyway, why travel to another country and another culture, if it would be just like at home?! We are so different in every respect. Sometimes our traditions are difficult to understand. But there are always sound reasons behind every tradition; I am there to help you understand.

Most people in our country are not as rich and self-sufficient as you are in terms of materialism, but they have a high sense of self-respect and dignity. I don’t think it’s fair that your financial situation should put you into a superior position. I hope you won’t look down on the locals or have a negative attitude towards them.

If you take a keen interest in our culture, I am sure it will help you to achieve a richer and happier life in your own country. If you adapt to what I have mentioned above, you will be more than welcome to travel in my country together with me. And I can assure you that your tour will be successful and beneficial! Just give me the pride of being your tour leader. I am looking forward to show you my beautiful and mysterious country.

Ramesh Jangid has finished working for Läs och Res to take up some private business. Still we should read his letter. His attitude to his role as a tour leader and what he expects from the participants, I hold in high regard. I wish you to share his attitude!

2 reaktioner till “Letter from your tour-leader

 1. Läser i dag, 2019 09 08, för första ggn i Läs o Res bloggen – inspirerad efter att ha deltagit på 40-årsjubiléet i söndags.

  Hittade då detta brev från Ramesh Jangid – som jag hade förmånen att besöka o bo hos senhösten 1986, tillsammans med hans familj i Nawalgarh. Blev 10 mycket intressanta o spännande dygn, ffa tillsammans med Ramesh men även en del med sonen Rajesh(?) som tex promenerade med mig ner i stadens kärna, när jag skulle köpa tyg till en sidenblus o enklare byxor, som syddes upp av Ramesh mamma efter måttagning.

  Rajesh med bla yngre syster besöktes i hemmet av en lärare – i ett rum som låg tvärsöver den smala gången (sett från mitt lilla enrumshus) som via en inte så stor trädgård ledde till huvudbyggnaden.

  I trädgården jobbade Ramesh pappa – måttligt märkt av en genomgången spetälska. Familjen levde enligt hinduisk tradition och jag blev tex serverad mina måltider i mitt lilla hus o vistades endast där respektive i trädgården samt huvudbyggnadens veranda, där Ramesh mamma satt o sydde.

  På morgnarna, kl 5, väcktes man av den intilliggande moskéns böneutrop – Ramesh bostad låg i ett mestadels muslimskt kvarter/område.

  Fö minns jag kvinnor som hämtade vatten från en gammaldags o vackert utformad utomhusbrunn. Minns även hur sonen Rajesh tog mig upp på ett av deras tak – det blåste och han lekte med en mindre drake, där uppifrån taket. Rajesh tog mig även med till sin fd skola – en äldre byggnad med flera av de speciella väggmålningar som finns i Rajastan o som pappa Ramesh visade mig på andra platser, när han o jag reste tillsammans – en del av den rutt ( första för Läs o Res ) som han snart skulle göra senhösten 1986.

  Vi var bla upp i berg till ett ej så stort tempelområde tillägnat fruktsamhet, dit par/kvinnor kom för att be om att bli fruktsamma. Kvällen tillbringade jag med Ramesh när han samtalade med en av de heliga männen som bodde i templet.
  Ramesh o jag sov i ett större enkelt rum på golvet o i våra sovsäckar. Bergsapor ute på de näraliggande sluttningarna.

  På morgonen gick Ramesh i väg för att hämta färsk buffelmjölk till vår frukost – å då kom en av männen som levde i templet in till mig o uttryckte sig mycket nyfiket om min ”europeiska kvinnlighet” …kändes ”lurigt” varför jag berättade om episoden för Ramesh vid vår frukost. Tänkte på den kommande svenska gruppen som skulle bo hör. Mannen nekade, förstås, när Ramesh talade med honom innan vi fortsatte vår tur där vi först stötte på ett par pojkar som vallade getter i bergen.

  Var vi kom – blev det stor nyfikenhet inklusive fniss o skratt…på mitt ”europeiska” utseende o Vem jag va. Minns även när Ramesh rakade sig i en större by – som vanligt – utomhus på en traditionell herrsalong, emedan han läste senaste nyheterna o konverserade lite med frisörn o rakmästaren.

  Vi gjorde även en fin halvdagsvandring -delvis ökenlandskap o där hälsnfrasen ”Ram Ram” utväxlades med de relativt få vi mötte (någon med kamel o kärra) – till en familj R kände o som ägde o drev en jordbruksgård. Bjudna på chai med tilltugg, förstås, o igen denna nyfikenhet från nu spec de yngre kvinnorna – klädda i vackert färgstarka saris (för jobb) – en kom fram, frågade o tog sen på min armhud. Männen klädda i färggranna turbaner, liksom för övrigt i Rajastan, och ibland i de enkla vita kjolliknande draperingarna – även så Ramesh, inför min avfärd till huvudstaden Jaipur för därefter vidare med tåg bla till Jaisalmer, näraliggandes Pakistanska gränsen.

  Ja, minns med tacksamhet o glädje att jag fick först träffa Ramesh under den 5 v Indien/Nepal resa jag gjorde med Läs o Res – och sen som första anhalt på den resterande egna resan i norra Indien fick denna möjlighet till en mkt god ytterligare introduktion till det mångfasetterade Indien.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s